Brandsäkerhet skall-krav på flyktingboenden | Offentliga affärer
ÖVRIGT-Toppbanner1260x250
ÖVRIGT-Mobil-Toppbanner-320×320

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Brandsäkerhet skall-krav på flyktingboenden

Först sänkte Migrationsverket kraven för redovisning av brandskydd på nya asylboenden. Efter brandattentaten mot ett antal flyktingboenden runt om i Sverige höjdes säkerheten igen. Ingen får flytta in på ett asylboende där brandskyddet inte besiktigats, vilket tidigare var möjligt.

På tisdagen (27/10 2015) rapporterades ytterligare två bränder vid befintliga eller planerade boenden för nyanlända, enligt Svenska Dagbladet, en i Lund och en i Oskarshamn. Ingen skadades vid bränderna. Nu införs brandvakter på vissa boenden.

Under hösten har en rad planerade och fungerande boenden för nyanlända utsatts för misstänkta brandattentat. Bland de drabbade orterna finns Arlöv och Perstorp i Skåne, Munkedal i Bohuslän, Boden i Norrbotten, Ärla i Södermanland och Ljungby i Småland.

När asylsökande kommer till Sverige erbjuder Migrationsverket dem i första hand boende i lägenheter. ”Ibland räcker inte de lägenheter vi hyr. Då kan vi istället sluta ramavtal för tillfälliga bostäder som vi kan avropa vid behov. Om de bostäderna inte heller räcker till, så kan vi direktupphandla boenden”, förklarar myndigheten på sin hemsida.

”Ett ramavtal är ett avtal med fastställda villkor där vi har specificerat kraven vad gäller bland annat standard och brandsäkerhet”, uppger Migrationsverket på sin webbplats.

Migrationsverket uttrycker oro över den senaste utvecklingen med brandattentat. – Det är oroande att någon kan tänka sig att göra så här mot en annan människa, att tända eld på en byggnad där människor ligger och sover, säger Mikael Ribbenvik till SvD.

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Nyheter

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *