Snabbspår ökar punktligheten | Offentliga Affärer
ÖVRIGT-Toppbanner1260x250
ÖVRIGT-Mobil-Toppbanner-320×320

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Snabbspår ökar punktligheten

Svenska snabbtåg hamnar långt ned i internationell statistik över punktligheten.

Ett bidragande problem är att svenska snabbtåg körs på samma spår som lokal- och godståg, vilket gör att små förseningar snabbt blir stora om ett snabbtåg hamnar bakom ett långsamt tåg. Att investera i Ostlänken och andra spår för snabbtåg tycks med andra ord vara nödvändigt för att få bukt med problemet.

Bara 66 procent av snabbtågen kom i tid på sträckorna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö under perioden 2008-2015, skriver Svenska Dagbladet och Dagens Industri. Motsvarande punktlighet i Japan var 99 procent, i Spanien och Frankrike 98 respektive 92 procent.

Enligt Peter Uneklint på Trafikverket kan man inte beskylla SJ för att vi har den sämsta punktligheten i Europa. Snarare är det fel i anläggningarna (spår, ledningar med mera) som står för omkring 60 procent av förseningarna, vilket i sin tur beror på bristande underhåll i årtionden, säger han till tidningen.

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Nyheter

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *