Krafttag krävs för jämställda löner | Offentliga Affärer
ÖVRIGT-Toppbanner1260x250
ÖVRIGT-Mobil-Toppbanner-320×320

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Krafttag krävs för jämställda löner

Sedan vi började vårt arbete för fem år sedan har klockslaget då kvinnor börjar arbeta gratis flyttats framåt. Det är bra och visar att det lönar sig att driva på. Men det måste gå snabbare. Löneskillnader byggs strukturellt och måste därför ändras strukturellt.

Så skriver ett antal kvinnor och några män i näringsliv, fackförbund, politik och organisationer i en debattartikel i Dagens Samhälle, samtliga är representanter/sympatisörer för “16.00-rörelsen”. 

Bland undertecknarna finns Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, Gudrun Schyman, FI, Britta Lejon, fackförbundet ST, Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna och Håkan Sparr, ordförande Försvarsförbundet.

”Varje dag jobbar kvinnor gratis efter klockan 16:00. Män får betalt för hela sin arbetsdag (klockan 8-17). Så slår effekten av den strukturella löneskillnaden mot kvinnor”, skriver de.

Löneskillnaden mellan kvinnor och män i Sverige är idag 12,5 procent. Varje månad tjänar kvinnor i genomsnitt 4 200 kronor mindre än män. På ett år blir skillnaden 50 400 kronor.

30 procent lägre pension
Debattörerna skriver: ”Vissa grupper av kvinnor; lågavlönade, utrikes födda, kvinnor som utsätts för mäns våld och kvinnor med funktionsnedsättning, är särskilt drabbade av ojämställdheten. Ojämställdheten följer kvinnor från yrkeslivet till pensionen. I genomsnitt har kvinnor 30 procent lägre pension än män.”

Skribenterna påpekar också att över 150 000 kvinnor i Sverige i dag tvingas klara sig på en pension under EU:s fattigdomsgräns. ”För att dagens unga kvinnor ska få en värdig pension måste utvecklingen mot jämställda löner snabbas på”, konstaterar de och fortsätter: ”Nu måste regering, arbetsgivare och arbetsmarknadens parter hålla i och utöka arbetet för jämställda löner.”

Se hela artikeln samt alla undertecknare via länken: https://www.dagenssamhalle.se/debatt/det-behoevs-krafttag-foer-jaemstaellda-loener-32043

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Debatt

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *