Först i världen med fossilfria bussar | Offentliga affärer
ÖVRIGT-Toppbanner1260x250
ÖVRIGT-Mobil-Toppbanner-320×320

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Först i världen med fossilfria bussar

Stockholmsregionen blir först i världen med en helt fossilfri bussflotta och kollektivtrafik på land.

Det rapporterar RT-forum (Res och Trafikforum) i sitt nyhetsbrev den 5 september.

Sverige har ett fastställt nationellt mål om en fossiloberoende fordonsflotta till år 2030.  Stockholms läns landstings ville snabba på det hela. Målet var en övergång till hundra procent förnybart i busstrafiken år 2025. Men redan nu är man alltså i mål.

– Som miljölandstingsråd så har jag sedan 2006 tillsammans med övriga Alliansen drivit på för att nå en fossilfri kollektivtrafik och det är fantastiskt kul att ha nått hela vägen i mål under den här mandatperioden, säger Gustav Hemming (C), miljölandstingsråd, till TR-forum.

Systematiskt arbete
Storstockholms Lokaltrafik (SL) har under lång tid idkat ett systematiskt arbete för utfasning av fossila drivmedel. Färden mot en fossilfri och klimatsmart kollektivtrafik inleddes med etanolbussar och biogas. År 2006 var två av tio bussar miljöklassade.

Nu vid det senaste årsskiftet 2017-2018 försvann sju av de nio kvarvarande dieselbussarna. Därefter återstod endast två mindre bussar, en på Tynningö och en på Ornö. Först ställdes bussen på Tynningö om och nu har även bussen på Ornö börjat tankas med förnybart drivmedel.

Sedan tidigare drivs pendeltåg, tunnelbanor och lokalbanor till hundra procent på el från förnybara energikällor.

Foto: RT-forum.

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Miljö

2 Responses

Kommentera
 1. Karin Sundquist
  sep 20, 2018 - 09:14 f m

  I Härnösand är busstrafiken fossilfri sedan 2015 .

  Reply
  • Tomas
   sep 21, 2018 - 10:13 e m

   I Värnamo har vi elbussar sedan något år tillbaka.

   Reply

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *