Hennes uppdrag: smarta stadsmiljöer | Offentliga Affärer
ÖVRIGT-Toppbanner1260x250
ÖVRIGT-Mobil-Toppbanner-320×320

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Hennes uppdrag: smarta stadsmiljöer

Julie Améen har jobbat inom området smarta städer under många år.
Fastighetsbranschen kan vara en viktig kugge i ekosystemet kring smarta städer och stadsdelar och jag ser fram emot att vara med och driva den utvecklingen framåt, säger Julie som nyligen bytt jobb.

OFFENTLIGA AFFÄRER har intervjuat Julie Améen, ny affärsutvecklare på Atrium Ljungberg, en nyskapad tjänst där hon ansvarar för innovation och utveckling av nya digitala tjänster med bolagets fysiska platser som grundplattformar.

Berätta mer om vad du ska göra!
– Jag kommer att fokusera på att skapa nya digitala tjänster som underlättar och förenklar livet för de som bor, arbetar och vistas i våra stadsdelar. Idag är den digitala miljön en naturlig del av vårt liv och vi lever i två världar parallellt, i en så kallad digifysisk värld. Om vi skapar tjänster som kopplar samman de fysiska platserna och den digitala miljön på ett bättre sätt så kan vi åstadkomma nya värden. Våra fysiska platser kan bli mer relevanta och inkluderande om vi använder tekniken på rätt sätt. Med människan i centrum blir staden levande.

På ditt tidigare jobb i CGI var du ansvarig för offentlig sektor och du har bland annat jobbat inom området smarta städer. Vad tar du med dig av detta in i din nya roll?
– Jag tar med mig väldigt mycket. Att arbeta med utveckling av smarta städer eller smarta stadsdelar innebär egentligen ingen skillnad eftersom de båda har samma möjligheter och utmaningar och kräver att man tänker holistiskt.

– Om man fokuserar på helheten och människan så blir utvecklingen behovsdriven istället för teknikdriven. Det är enklare sagt än gjort eftersom det krävs ledarskap, samverkan och långsiktighet, men behovet måste styra utvecklingen om vi vill skapa tjänster som är smarta och hållbara.

När jag intervjuade dig för några år sedan sa du bl.a. att vi måste våga släppa fram de unga. ”Genom att våga tänka nytt, lyssna på dem och ta vara på deras idéer och kunskap om livet i framtidens samhälle”. Sedan dess har Greta Thunberg kommit och skakat om etablissemanget ordentligt. Känner du att du var en smula ”profetisk” i ditt uttalande?
– Nja, det skulle jag inte våga påstå. Det jag pekade på då var deras kunskap om det digitala livet och hur de lever i ständig förändring. De är inte rädda för att prova nya saker vilket också gör att deras krav blir vår nya verklighet. Det kommer inte fungera att leverera tjänster som inte är individanpassade och relevanta. De unga provar gärna nya saker, men väljer lika snabbt bort saker som inte uppfyller deras behov.

– Att involvera unga i utvecklingen är viktigt om man ska framtidssäkra sin verksamhet. Det är ingen tillfällighet att Nacka kommun har haft en stadsdirektörs-trainee som ständigt utmanade gamla sätt att jobba. Greta är ett tecken på att vi vuxna har gjort det alldeles för lite och att vi inte har lyssnat i tillräcklig stor utsträckning.

Det talas mycket om att offentlig sektor i Sverige inte riktigt hänger med i den digitala utvecklingen, globalt sett. Hur är det då med fastighetsbranschen där du nu går in?
– Det är klart att nya trender så som e-handeln, co-working, co-living och gig-ekonomin utmanar fastighetsbranschens traditionella affärsmodeller. I den här branschen finns självklart samma utmaningar i att transformeras som i alla andra branscher, där kultur och förändringsledning kommer att vara avgörande för att vara relevant även imorgon. Digital utveckling handlar inte om att digitalisera befintliga processer, utan om att tänka nytt.

– Att ställa om är svårt och tar tid, men oavsett bransch behöver man fundera på hur morgondagens affärsmodeller ser ut och det kommer gå mer eller mindre fort beroende på hur disruptiv förändringen blir. Skillnaden är att offentlig sektor kan halka efter utan större risk, medan privata bolag måste ställa om snabbare och skapa organisationer och modeller som är förändringsbara.

Vad finns i övrigt som du vill säga kring ditt nya område/jobb?
– Med en ökad förändringstakt i omvärlden blir samverkan avgörande för att åstadkomma innovation och förändring i den takt som krävs. Jag ser att fastighetsbranschen kan vara en viktig kugge i ekosystemet kring smarta städer/stadsdelar och ser fram emot att vara med och driva den utvecklingen framåt på Atrium Ljungberg.

– Med rätt grundvärderingar som innovativt tänkande i kombination med samverkan och långsiktighet kan vi ta stafettpinnen och tillsammans med andra transformera våra fysiska platser till smarta stadsmiljöer där människor vill bo, arbeta och vistas, nu och i framtiden.

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Innovation

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *