Fakturaportal – bra för småföretag | Offentliga affärer
ÖVRIGT-Toppbanner1260x250
ÖVRIGT-Mobil-Toppbanner-320×320

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Fakturaportal – bra för småföretag

Den 1 april 2019 blev det lag på att alla inköp i offentlig sektor ska faktureras med elektronisk faktura (e-faktura) enligt en ny europeisk standard.  Men alla företag har inte egna lösningar på området.

Därför finns så kallade Fakturaportaler för de företag som inte har egna lösningar och kanske bara fakturerar offentlig sektor ett fåtal gånger per år. Dessa företag kan använda sig av en tjänst där man enkelt kan generera e-fakturor. Tjänsten lämpar sig speciellt för mindre företag som inte har egna lösningar.

Skyldighet för staten
Statliga myndigheter har en skyldighet att erbjuda fakturaportaler och myndigheten DIGG hade gärna sett att det även blivit obligatoriskt för övriga delar av offentlig sektor, som kommuner och regioner. Så blev inte fallet, sedan remissinstanser sagt nej. DIGG rekommenderar ändå kommuner och regioner att erbjuda fakturaportaler.

Lagen innebär, enligt Myndigheten för digital förvaltning (DIGG), att alla leverantörer till offentlig sektor måste skicka e-fakturor enligt den nya standarden, och att alla offentliga organisationer måste kunna ta emot dem.

Även direktupphandlingar
Lagkravet, i Sverige PEPPOL BIS Billing 3, att skicka och ta emot e-faktura gäller för alla offentliga upphandlingar som har påbörjats efter den 1 april 2019, inklusive direktupphandlingar.

Om parterna har avtalat om en annan e-fakturastandard, kan leverantören fortsätta skicka fakturor enligt avtalad standard.

Skicka fakturorna digitalt
Fördelarna med e-faktura framhålls också av vissa. Länsförsäkringar Södermanland som även har banktjänster påpekar att företagare med e-faktura kan skicka sina fakturor enkelt, effektivt och miljövänligt. Det går att skapa, granska och skicka e-fakturor till privatpersoner, företag, myndigheter, kommuner och landsting, inom Sverige och till andra länder.

E-faktura kan även vara tidsbesparande och minska de timmar som läggs på administration. Genom att ta betalt med e-faktura får man lägre kostnader på utskick och administration, bidrar till miljön och får ett säkert och effektivt sätt att fakturera, menar Länsförsäkringar Södermanland.

Delta i upphandlingar
Dessutom kan man vara med i upphandlingar som har krav på e-faktura. E-faktura passar alla typer av företag, slår man fast.

Källor: Myndigheten för digital förvaltning (DIGG), Ekonomistyrningsverket (ESV), Länsförsäkringar Södermanland, ComputerSweden.

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Ekonomi

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *