Ishtar Touailat i Offentliga Affärer | Offentliga affärer
ÖVRIGT-Toppbanner1260x250
ÖVRIGT-Mobil-Toppbanner-320×320

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Ishtar Touailat i Offentliga Affärer

Hon är har utnämnts till Årets IT-kvinna och utsetts till en av näringslivets mäktigaste kvinnor av Veckans Affärer. Samt fått en rad andra utmärkelser, den senaste är Global Woman Awards 2019. Ishtar Touailat, 33, har fram tills nu jobbat på Techbuddy, ett snabbt växande företag i den så kallade gig-ekonomin.

Nu är hon redan redo att ta nästa steg i karriären.

– Jag kommer att jobba mer än någonsin med innovation och tekniska frågor, med stora globala företag men även med offentlig sektor. Jag gick in i uppdraget för att göra Techbuddy redo för geografisk expansion. Nu vill jag gå vidare med ledarskap och digitalisering.

Eftersom Ishtar Touailat skulle delta på e-Förvaltningsdagarna i oktober blev vi på OFFENTLIGA AFFÄRER nyfikna och ville träffa henne för att förmedla hennes berättelse och engagemang till läsarna. Ishtar Touailat har uppmärksammats en hel del i affärspress och beskriver sig själv som intensiv, drivande och högenergisk.

Hektisk vardag
Jag möter Ishtar Touailat mitt i den hektiska vardagen i kontoret på Strandvägen. En energisk kvinna i röd klänning och korpsvart hår välkomnar en regnblöt reporter som skakar paraplyet och ber om ursäkt. Ishtar Touailat avslutar ett pågående möte och vi kan strax inleda intervjun.

Först ber jag henne lära mig uttala efternamnet Touailat korrekt.

– Tänk på första delen i engelska Twilight, så uttalas mitt efternamn i början – och sedan ”latt” på slutet. Twailatt om man skulle skriva ut det…

Viktigt göra skillnad
Min nästa fråga är varför hon lämnade IT-giganten Tieto och ett tryggt jobb som utvecklingschef för att börja på ett mindre känt och ganska nystartat bolag som högsta chef.

– Jag vill utgöra en funktion i samhället. För mig är det viktigt att göra skillnad, vare sig jag bygger bolag, utvecklar produkter eller leder människor så vill jag driva förändring. Det är alltid mitt syfte. Jag gick in i Techbuddy för att främja innovation. Omställningskraven är enorma. Kultur och ledarskap måste sitta på plats för att detta ska bli bra, inte bara innovation och teknologi. Jag har jobbat med innovation och storbolag i många år och sett att den främsta bromsklossen sitter i ledarskapet. Därför har man inte lyckats med transformationen.

Ishtar försäkrar att hon kommer att fortsätta driva på för digitalisering, transformation och ett ledarskap som främjar medarbetarnas utveckling.

– Jag vill att Sverige AB ska ligga i framkant och inte halka efter, vilket nu sker. Jag har alltid jobbat med innovation och det kommer jag att fortsätta med, försäkrar Ishtar Touailat 

Vill nå offentlig sektor
– Jag vill även nå svensk offentlig sektor, berättar Ishtar Touailat som nyligen haft ett möte med Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholm stad, eller ”borgmästaren” som Ishtar kallar henne.

– Hur vi kan göra alla uppkopplade och hur kan våra buddies hjälpa till så att människor får ett digitalt körkort? Jag ser tydligt behoven av teknisk support och utbildning inom vård och omsorg, på äldreboenden och i skolan. Det finns ett stort mörkertal, många har till exempel inte kontroll över sin ekonomi på grund av tekniken. Varför skulle inte stat och kommun kunna subventionera en sådan här tjänst som är så viktig för hela samhället? undrar Ishtar Touailat.

Gig-ekonomin är delvis ifrågasatt och omstridd, hur ser du på det?
– Jag tror att gig-ekonomin är här för att stanna! Den fungerar om man satsar på inkludering och justa arbetsvillkor, plus att utbilda medarbetarna. En frilansare hos Techbuddy tjänar till exempel dubbelt så mycket som hon konkurrenterna och de får jobba hur mycket eller litet de vill. Om man ger medarbetarna värdiga arbetsvillkor så får man lojala medarbetare. Framtidens arbetsplatser måste helt enkelt vara inkluderande, jämställda och ha mångfald, förklarar Ishtar Touailat och blir engagerad.

– Annars överlever man inte som bolag, slår hon fast.

Ishtar Touailat har formulerat en sentens som sammanfattar hennes syn på hur ett bra företag ska drivas: ”Om du inte bryr dig om dina medarbetare, så bryr de sig inte om din vision”

Hennes vision är alltså att digitaliseringen inte ska medföra försämringar utan skapa mervärden, folk ska säga att arbetsplatsen är juste.

Värderingsdrivet
– Medarbetarna ska känna att man jobbar med något samhällsnyttigt och att företaget är värderingsdrivet, betonar Ishtar Touailat. Man ska tänka långsiktigt, attrahera talanger och behålla dem.

Hon är själv värderingsdriven som person. Hjälper till att utbilda unga och kvinnor i förorterna för att ge tillbaka något av det hon fått och kämpat sig till. Ishtar Touailat har gjort en resa som det är få förunnat att uppleva.

Hon föddes den 19 september 1985 i Minsk, pappan kom från Marocko och mamma är halviranska. När Ishtar Touailat var fyra år gammal flyttade familjen till Sverige. Men hemmet var stökigt och pappan dominant. Ishtar flydde hemmet som 12-åring och slussades mellan kompisars familjer. Redan som 14-åring tog hon jobb på en pizzeria för att ha råd med egen lägenhet. På den vägen har det fortsatt. Drivet fanns där från början.

Stockholms universitet
Hon studerade på Stockholms universitet och under sitt sista år på utbildningen startade hon sitt första företag, Studentkompetens, och därefter en starta eget-kurs, runt 2010. Denna verksamhet drev hon i sju år. År 2012 kom Startup Bootcamp – det gick från idé till aktiebolag inom loppet av en månad.

2013 fick jag i uppdrag att bygga upp Innovationkontoret på Stockholms universitet där vårt uppdrag var att kommersialisera forskningsresultat men också att arbeta gentemot doktorander och studenter som ville realisera sina affärsidéer. Jag drev innovationskontoret parallellt med mina startups fram tills att jag blev headhuntad av Tieto 2017. Alltså mellan 2013-2017.

Bootcampen drev Ishtar Touailat till våren 2017 då hon startade Women in Business Accelerate. Syftet var att hjälpa kvinnor att starta eget genom att gå från idé till företag inom en månad.

Ökad IT-jämställdhet
2015 hade Ishtar utsetts till en av årets Innovationsänglar och tidigare hade hon utnämnts till en av Sveriges supertalanger av tidningen Veckans Affärer. Det var bland annat hennes arbete för att öka jämställdheten inom IT-branschen som premierades.

I oktober 2016 fick Touailat utmärkelsen Årets IT-kvinna av Tieto, ett företag som engagerar sig för jämställdhet, mångfald och inkludering, vilket så småningom gjorde att Touailat ville arbeta för bolaget. Hon började på Tieto i april 2017 som innovationschef med ansvar för att driva en AI-inkubator och AI-program inom sjukvård och hälsa.

Och nu fortsätter din resa…?
– Ja, men inte bara med Techbuddy. En annan sak som jag brinner oerhört för är ett projekt kring AI (artificiell intelligens) riktat gentemot barn och unga.

– Det handlar om att tidigt lära barn ett “growth mindset” förklarar Ishtar Touailat. Det är ett teknikprogram för unga som syftar till entreprenörskap och hållbart ledarskap. Vi ska inte ha några fler Trumps, säger hon med ett klurigt leende. Skulle vilja att vi går ner i åldrarna även när det gäller att lära barn att bli hållbara ledare, precis som inlärning av matematik och programmering går ner i åldrarna. Mitt program är så mycket mer än programmering och AI, det handlar också om att prata värderingar och ifrågasätta strukturer.

Att vuxna kan rusta barn och unga för framtiden ser hon som en skyldighet. Vuxna måste förmedla optimism och framtidstro, visa att hoppet lever, annars sviker vi de unga.

Har du inte funderat på att bli politiker, med ditt oerhörda engagemang?
– Kanske kan det bli ett alternativt karriärval, säger Ishtar och ler klurigt.

Fritid och familj, hinner du med det när du är så engagerad på olika fronter?
– Min familj är alla de barn och unga som jag utbildar och coachar. Och visst tar jag ledigt ibland. Då deltar jag på musikfestivaler eller läser en god bok. Tidigare hade jag en labrador som jag tränade i skogen, kanske blir jag hundägare igen. Men just nu kan man säga att mitt jobb är min hobby, att jag arbetar med mina hjärtefrågor och både får tillbaka och ger tillbaka.

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Profilen

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *