Nya pensioner en het fråga | Offentliga affärer
ÖVRIGT-Toppbanner1260x250
ÖVRIGT-Mobil-Toppbanner-320×320

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Nya pensioner en het fråga

Pensionerna ska höjas. Den som gjort sin plikt ska också kunna kräva sin rätt. Det säger statsminister Stefan Löfven (S).

Han påpekar att under den förra mandatperioden fick pensionärer i genomsnitt 1 600 kronor mer i plånboken varje månad.

– I budgeten för 2020 förbättrar vi ekonomin för de med lägst pensioner och fortsätter avskaffandet av pensionärsskatten. Men vi behöver göra mer. År 2021 ska vi höja pensionerna för de som arbetat ett helt yrkesliv och på sikt vill vi höja den samlade pensionen till 70 procent av slutlönen, förklarar statsministern i ett inlägg i tidningen Aftonbladet.

Rusta för framtiden
Artikeln tar även upp andra ämnen än pensionerna. Regeringen anser att Sverige behöver rustas inför framtiden. Det ska ske genom samarbete och reformer som präglas av de värderingar som byggt Sverige starkt.

– Vi inför nya samhällsproblem som ska lösas. Brister i sjukvård, skola, pensioner och äldreomsorg. Segregationen. Klimathotet. Klyftan mellan stad och landsbygd. Gängbrottslighet och skjutningar. Det är problem som är fullt möjliga för oss att lösa – om vi gör det tillsammans, slår Stefan Löfven fast.

Stefan Löfvens debattinlägg var infört i Aftonbladet 2019-10-13.

Förändringar år 2020
Dina Pengar/Expressen pekar på att omfattande förändringar träder i kraft år 2020 när det gäller pensionerna. Man pekar på höjd pensionsålder, utökad garantipension och ett kraftigt bantat PPM-torg.

– Det är väldigt omfattande förändringar för väldigt många, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på Min Pension, till tidningen.

I artikeln refereras till en undersökning från Alecta som visar att de fattigaste pensionärerna kommer att få mer i plånboken, i genomsnitt 2 000 kronor mer om man räknar in bostadstillägg och garantipension.

Grupper missgynnas
I TT-artiklar som spreds i pressen 2019-10-14 kommer vissa grupper att missgynnas av de nya pensionsbestämmelserna, bl.a. de med lägst inkomst och de som enbart har garantipension. De sistnämnda tjänar inte på att jobba längre, heter det.

Enligt riksdagens förslag (beslut 16 oktober 2019) höjs åldern för när svenskar har rätt att börja ta ut pension från 61 till 62. Samtidigt höjs åldersgränsen för hur länge man har rätt att ha kvar sin anställning, från 67 till 68.

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Ekonomi

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *