”Tillåt kommunala ordningspoliser!” | Offentliga Affärer
ÖVRIGT-Toppbanner1260x250
ÖVRIGT-Mobil-Toppbanner-320×320

SENASTE JOBB

• No Posts Found

”Tillåt kommunala ordningspoliser!”

– Var man än bor i landet ska man ha rätt att skyddas av en stark poliskår. Moderaternas partistämma borde därför fatta beslutet att tillåta kommunala ordningspoliser.

Det tycker Torbjörn Tegnhammar, oppositionsråd i Malmö (M), och Benjamin Dousa, förbundsordförande i Moderata Ungdomsförbundet (M). De stödjer sig bl.a. på en motion från Moderaterna i Skåne.

Moderaternas partistämma inleddes den 17 oktober 2019 med frågor kring trygghet, gängkriminalitet, rättsväsende, etc. i fokus.

Fler poliser, bättre verktyg
I en debattartikel i Aftonbladet hävdar de båda moderaterna att Sverige behöver fler poliser och att Sveriges kommuner också måste få bättre verktyg för att själva kunna garantera sina medborgares säkerhet.

– I dagsläget är kommunernas enda möjlighet att anlita ordningsvakter som kan utföra vissa trygghetsskapande insatser, påpekar de och fortsätter:

”Detta är en dålig utveckling. En ordningsvakt har i jämförelse med en polis både en mycket begränsad utbildning och begränsade befogenheter. Därför har bland andra Moderaterna i Skåne motionerat till partistämman om en reform där kommunerna får möjlighet att anställa egna ordningspoliser.”

En rad uppgifter
Bland de uppgifter som de menar att en kommunal ordningspolis skulle kunna avlasta den statliga på polisen på räknar de upp följande:

  • Arbeta synligt och trygghetsskapande på gator och torg.
  • Gripa, omhänderta och medta misstänka till förhör.
  • Genomföra trafikkontroller.
  • Utöva inre utlänningskontroll.
  • Genomföra husrannsakan och ge handräckning till andra myndigheter.

Återupprättad trygghet
– Ska tryggheten i hela landet kunna återupprättas, måste kommunerna få ordentliga verktyg att ta sin del av ansvaret. Det är dags att tillåta kommunala ordningspoliser, avslutar debattörerna.

Läs hela artikeln via länken:
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/GG82BV/lat-kommuner-anstalla-egna-ordningspoliser

Personerna på bilden har inget direkt samband med artikeln.

 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Debatt

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *