Vill se ROT-avdrag för solpaneler | Offentliga affärer
ÖVRIGT-Toppbanner1260x250
ÖVRIGT-Mobil-Toppbanner-320×320

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Vill se ROT-avdrag för solpaneler

Ett stödsystem liknande ROT-avdraget skulle kunna snabba på utbyggnaden av solceller. Det hävdar den Babak Tighnavard, VD i Sverige för det norska solenergibolaget Otovo.

Sverige har långa handläggningstider för att få svar på ansökan om bidrag till solcellsutbyggnad. Detta är en orsak till att vi ligger långt under länder med liknande väderförhållanden i Europa när det gäller andel solenergi.

OFFENTLIGA AFFÄRER ställde frågor till Babak Tighnavard, VD i Sverige för det norska solenergibolaget som erbjuder en plattform dit husägare kan vända sig för att jämföra priser, få kvalitetssäkrade billiga installationer från lokala installatörer, samt planera sin solcellsinstallation.

Sverige sägs ligga i framkant när det gäller solenergi, ändå står solenergin enligt uppgift endast för 0,4 procent av den totala energiproduktionen i landet. I exempelvis Tyskland var motsvarande siffra 7,9 procent och i Danmark 2,9 procent. Varför är det så?
– De länderna började tidigare än oss med aggressiva och effektiva stödordningar. Sedan att vi inte växer ikapp snabbare beror nog på att vårt nuvarande stödsystem inte är tillräckligt effektivt.

Trots att marknaden för solenergi i Sverige ökat med 50-80 procent de senaste åren, så finns det en stor brist på kunskap om att prisläget för solceller förbättrats successivt under en tioårsperiod. En installation kostar idag mindre än en tredjedel så mycket som för tio år sedan.
Hur kommer vi till rätta med informations- och kunskapsbristen kring detta?
– Detta är nog något som tar tid. Men om myndigheter och kommuner kommunicerade fördelarna med solceller oftare skulle vi kunna skynda på processen.

Energimyndigheten hävdar att en annan orsak till de låga svenska siffrorna för solenergi är den långa väntetiden för att få svar sin på ansökan om solcellsbidrag.

Hur kommer vi till rätta med det?
– Handläggningen är tidskrävande och är beroende av hur mycket pengar som finns kvar i regeringens budget. Om pengarna tar slut som de gjort flera gånger de senaste åren, så stannar även godkännandena för alla som står i kö. Om vi istället kunde få ett stödsystem som liknar ROT-avdraget så skulle detta gå mycket snabbare, avslutar Babak Tighnavard.

 

 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Miljö

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *