Fler kommunikatörer – färre journalister | Offentliga Affärer
ÖVRIGT-Toppbanner1260x250
ÖVRIGT-Mobil-Toppbanner-320×320

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Fler kommunikatörer – färre journalister

Antalet journalister har minskat dramatiskt i antal under de senaste tio åren. Samtidigt har kommunikatörerna blivit allt fler.

Det visar en sammanställning av personal i lokala mediehus som VK (Västerbottens Kuriren) gjort tillsammans med lokala mediehus som VK, Norran, Folkbladet, Sveriges Radio och SVT Nyheter Västerbotten.

Den 5 september 2019 rapporterade tidningen att Journalistförbundets medlemmar på riksplanet minskade från 17.183 (för tio år sedan) till 14.775 (årsskiftet 2017/2018). Det motsvarar cirka 14 procent, enligt VK.

Ökning med 40 procent
Enligt Hampus Zethelius, kommunikationsansvarig på Sveriges kommunikatörer, hade organisationen 4.958 medlemmar 2008. Nu närmar man sig 7.000 medlemmar I vintras räknade man 6.931 medlemmar – en ökning med nästan 40 procent.

Göteborg satsar till exempel en halv miljon (500.000) kronor om dagen på kommunikation.

Slöseriombudsmannen kritisk
En som är kritisk till utvecklingen är Johan Gustafsson, Slöseriombudsman knuten till Skattebetalarnas förening.
– Våra makthavare verkar ha glömt bort att varje kommunikatör är en lärare mindre i skolan eller en sjuksköterska mindre i äldreomsorgen. Kärnverksamheten får stryka på foten när bilden av verksamheten blir viktigare än innehållet, hävdar han i en debattartikel den 22 oktober 2019 i GT/Expressen.

20 nya på ett år
Under loppet av drygt ett år har staden anställt ytterligare 20 kommunikatörer och antalet är nu uppe i 255.

– Göteborg inte den enda kommunen i Sverige som satsar stort på att putsa på bilden av den egna verksamheten, hävdar Slöseriombudsmannen som tidigare uppmärksammat att Malmö har drygt 200 kommunikatörer, och att städer som Uppsala och Helsingborg har strax under hundra.

Inte mer demokrati
– Fler kommunikatörer ger inte mer demokrati, menar Johan Gustafsson. Då hade Göteborg varit dubbelt så demokratiskt som Stockholm och det är det väl ändå ingen som på allvar kan hävda?

Västerbottens-Kurirens chefredaktör Jessica Wennberg förklarar utvecklingen.

– Det snabba svaret är digitaliseringen av mediebranschen, säger hon i VK och fortsätter.

Digitaliseringen har pressat mediernas ekonomi vilket lett till att antalet anställda minskats. Dessutom har tekniken gjort vissa arbetsuppgifter överflödiga, vilket skett samtidigt som stat, kommuner och regioner vill styra bilden av sig själva. Därför anställs kommunikatörer.

Försvårar direktkontakten
– Kommunikatörer kan absolut fylla en funktion, och underlätta kontakterna mellan media och verksamhet. Vår erfarenhet är dock att det ofta snarare försvårar direktkontakt med verksamheten, konstaterar Jessica Wennberg.

Hennes kollega på Norran, chefredaktör Marcus Melinder, ser ingen risk för att journalistiken kommer att försvinna. Intervjuad i samma artikel konstaterar han att intresset för journalistik är större än någonsin. I en tid av falska nyheter och desinformation ökar också människors behov av oberoende och trovärdig journalistik. Det borgar för att journalistiken, så som vi känner den, inte kommer att försvinna, menar han.

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Återpublicerat

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *