Färre ineffektiva möten | Offentliga affärer
ÖVRIGT-Toppbanner1260x250
ÖVRIGT-Mobil-Toppbanner-320×320

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Färre ineffektiva möten

Kostnaden för ineffektiva möten, så kallade slösmöten, har mer än halverats sedan mätningen 2013. Företag har investerat i utbildning och trenden är tydlig, svenska tjänstepersoner deltar i färre slösmöten.  

Det slår organisationen Svenska möten fast Men fortfarande tillbringas två och en halv veckor per person och år på ineffektiva möten till en kostnad av 75 miljarder kronor, att jämföra med 2017 då Sveriges företag slösade bort fyra veckor och 117 miljarder.

– Vi jobbar hårt för att uppmärksamma slösmöten och lyfta fram vikten av utbildning som en lösning. Det är otroligt roligt att se den positiva utvecklingen, säger Sylvia Nylin, vd Svenska Möten.

OFFENTLIGA AFFÄRER ställde några frågor till henne med anledning av siffrorna.

Vad behöver göras för att företag och organisationer ska inse betydelsen av att läsa sig hantera sina möten så att de blir effektivare?

– Någon, helst på ledningsnivå, behöver få insikt i hur mycket dålig möteskultur kostar företaget i pengar, frustration och dålig arbetsmiljö. Och sen behöver man vilja göra något åt det. Det underlättar förstås om det finns eldsjälar som driver frågan internt.

– Det är inte stora utbildningsinsatser som behövs i första hand, utan att bestämma sig för att planera, genomföra och följa upp sina möten på ett mer medvetet sätt. Vi rekommenderar att börja med små steg för att förbättra sin möteskultur. Till exempel genom att börja ställa frågan ”vad kan vi göra bättre nästa gång” i slutet på varje möte. Mer tips om hur man enkelt kan förbättra sina möten finns i vår Kunskapsbank: https://www.svenskamoten.se/kunskapsbanken/

Kostnaden för slösmöten har halverats sedan den första mätningen 2013. Är det enbart utbildningens förtjänst?

– Det är förstås omöjligt för oss att säga men vi upplever att det finns ett större och större intresse för hur man kan förbättra sin möteskultur och fler inser att man har mycket att vinna på att göra det. 

Vad vill du säga till företag och offentliga aktörer som tvekar inför att skicka sina ledare och/eller medarbetar på mötesutbildningar?

– Tveka inte, gör det inte till ett stort projekt, man kan börja dagens möten och ta små steg framåt. Det handlar om att se över både strukturen på möten, men också hur man leder möte på ett bra sätt. Man kan få mycket inspiration genom att se hur andra gör eller kika in i vår Kunskapsbank. Man blir snabb, utifrån ett ledarperspektiv, en intern hjälte/hjältinna om man på allvar visar att man vill förbättra sina möten.

Något mer som du vill tillägga?
– Möten är något som berör och engagerar alla, så ett bra sätt att börja är också att involvera arbetsgruppen i hur man vill ha sina möten.

Dessa vill vi helst ha möte med
Svenska Mötens undersökning tar också tempen på vilka personer svenskarna helst vill ha ett möte med.

Kung Carl XVI Gustaf.

Här är topp 10-listan för 2019.

 1. Donald Trump (5)
 2. Kungen (8)
 3. Greta Thunberg (NY)
 4. Stefan Löfven (NY)
 5. Leif GW Persson (2)
 6. Bill Gates (NY)
 7. Barack Obama (1)
 8. Zlatan (9)
 9. Vladimir Putin (NY)
 10. Petter Stordalen (6)

  Donald Trump, etta på önskelistan…

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Nyheter

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *