“Skattemedel går till trams” | Offentliga affärer
ÖVRIGT-Toppbanner1260x250
ÖVRIGT-Mobil-Toppbanner-320×320

SENASTE JOBB

• No Posts Found

“Skattemedel går till trams”

Bristande beställarkompetens kan inte användas som ursäkt när värdefulla resurser slösas på sådant som riskerar att göra mer skada än nytta. 

Det skriver två psykologer och en professor i psykologi på Expressens debattsida.

Flera sjukvårdsregioner, polisen och försvaret har under 2019 anslagit tiotals miljoner på att utbilda personal i en personlighetsteori som bygger på den så kallade DISC (ibland även DISA)-modellen.

“Omgiven av idioter”
Modellen har under senare år populariserats genom Thomas Eriksons bästsäljande bok ”Omgiven av idioter”. Där hävdas att mänskligheten kan delas upp i fyra personlighetstyper som tilldelats olika färger.

Trots att DISC/DISA tydligt marknadsförts som vetenskaplig, finns det i själva verket inget forskningsstöd för vare sig själva modellen eller de personlighetstester som baserats på färgläran. Den har inte större värde än ett kvällstidningshoroskop.

Välbehövlig debatt
Debattörerna hävdar att den enda nyttan de kan se med dessa personlighetstester är att de ”resulterat i en välbehövlig debatt om vad vi ska satsa våra begränsade resurser på, och vad vi absolut ska undvika.”

Det är bevisligen svårt att se skillnad på snyggt paketerat trams och vetenskapligt grundad kunskap, avslutar akademikerna sitt inlägg.

Fakta artikelförfattare
Undertecknarna av artikeln är Dan Katz, leg. psykolog och leg. psykoterapeut, Magnus Lindwall, professor i psykologi, Göteborgs universitet, samt Robin Fondberg, psykolog och doktorand, Karolinska Institutet (bilden).

Thomas Eriksons replik finns att läsa via länken: https://www.expressen.se/debatt/jag-vill-uppmuntra-folk-att-tanka-sjalva/

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Debatt

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *