Entreprenörskap för förort | Offentliga Affärer
ÖVRIGT-Toppbanner1260x250
ÖVRIGT-Mobil-Toppbanner-320×320

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Entreprenörskap för förort

– Alla unga som är på väg ut i vuxenlivet behöver en relevant sysselsättning under sommaren och möjlighet att utveckla förmågor som skola och hem inte alltid lyckas med.

Det säger Liv Arif (bilden), studerande som läser Utbildningssociologi, och som planerar ett projekt som hon ska introducera för yngre elever i förorterna.

– Medan politikerna jagar politiska poäng på sociala medier, så fort vi ser nyhetsrubriker, har jag under tiden tänkt på vad det underliggande problemet måste vara, och lösningen är något helt annat än att peka ut grupper och konstatera felet. Jag tror på självförverkligande och att inspirera unga genom entreprenöriella insatser.

Börjar i Uppsala
– Projektet tar avstamp i Uppsala. Alla unga som är på väg ut i vuxenlivet behöver en relevant sysselsättning under sommaren och möjligheten att utveckla förmågor som skola och hem inte alltid lyckas med, förklarar Liv Arif.

Hon tillägger att det inte handlar om att peka ut eller ställa grupper mot varandra. Hon vill i stället ge unga personer en schysst start i början på deras karriärer och livet i stort, särskilt i områden som inte alltid känns prioriterade.

– Det är ju inte de ungas fel att läget ser ut som det gör, det kommer från politiken, där varumärkesbyggandet för den enskilda politikern idag känns viktigare än att bedriva samhällsförändring och vara handlingskraftig.

Stärker unga och förort
Liv är övertygad om att möjligheten att få ta del av hennes projekt kan komma att stärka flera aspekter hos de unga, samhället och förorten. Hon menar att det våld som vi läser rapporter om i medierna bottnar i ett djupare problem.
– Men att ständigt problematisera gör att fokus skiftas till att peka ut istället för att se vad som borde förbättras och vad man kan göra för att verkställa.

Hon menar att våldet är ett resultat av en större problematik: socioekonomisk utsatthet, en ojämn resursfördelning som skapar ramar och identiteter hos människor som präglas av ett mentalt utanförskap.

Drömmar och drivkraft
– Det klart det finns drömmar, ambitioner och drivkraft i förorten, men det finns ett identitetsbyggande hos unga som präglas av ett mentalt utanförskap. Vad beror det på? Resursfördelningen är ojämn. Förorten är inte sämre än någon annan stadsdel egentligen, utan det handlar om hur man politiskt prioriterar en skola i stan jämfört med förorten och hur detta framställs. En sämre prioriterad skola resulterar i en stämpelverkan hos unga, “vem får jag bli och vem kan jag bli när världen där ute redan har kategoriserat den skola jag går på?”

– Mitt projekt tar avstamp ur entreprenöriella beståndsdelar, och det kommer att arbetas förebyggande, inkluderande och avslappnat, avslutar Liv Arif.

Medverkade tidigare
OFFENTLIGA AFFÄRER skrev om Liv Arif i början av november 2019 då hon var på väg att arrangera Mission Start-Up 2019 i Uppsala. Läs mer här nedan.

Studenter kan bli entreprenörer

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Nyheter

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *