Stoppa kompetensutvisningarna! | Offentliga Affärer
ÖVRIGT-Toppbanner1260x250
ÖVRIGT-Mobil-Toppbanner-320×320

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Stoppa kompetensutvisningarna!

Förenkla för arbetsgivarna att kunna rekrytera personer med viktig kompetens och stoppa fusk och utnyttjande av människor, tycker Fredrik Malm, migrationspolitisk talesperson för Liberalerna.  

– Det är orimligt att människor som jobbar, betalar skatt och bidrar till svensk välfärd utvisas på grund av små fel, som att man inte tagit ut tillräcklig semester, eller att man tjänat någon hundralapp för lite. Samtidigt är det oacceptabelt att redan utsatta människor och även vårt välfärdssystem utnyttjas av kriminella och oseriösa arbetsgivare, menar han.

L och C samt regeringen
I förhandlingar med regeringen och Centerpartiet har Liberalerna enats om att utreda en rättvisare arbetskraftsinvandring som stoppar kompetensutvisningar och bekämpar missbruket.

– Det har varit självklart för Liberalerna att fusk och människoexploatering också måste beaktas av utredningen. Arbetsgivarnas behov av arbetskraft och kompetens ska styra. Vi ska inte återgå till ett system som innebär att fack eller myndigheter ska bestämma vilka som ska få komma hit och jobba, förklarar Fredrik Malm.

”Täpp till bristerna!”
För att stoppa kompetensutvisningarna krävs bland annat att man täpper till bristerna i dagens system samt en analys av hur begreppet branschpraxis tillämpas. Därutöver behövs andra åtgärder som underlättar för både arbetsgivare och arbetstagare, resonerar Liberalerna.

Partiet anser det också ”fullt rimligt att det införs ett försörjningskrav för familjemedlemmar till arbetskraftsinvandrare.”

Möjligheternas land
Fredrik Malm avslutar: – Sverige ska vara möjligheternas land. Men aldrig för de som missbrukar möjligheterna som finns för att utnyttja utsatta människor eller välfärden. Sverige ska ha en långsiktigt hållbar migrationspolitik. Vi ska värna vår välfärd, asylrätten och att företag kan anställa och behålla kompetent personal.


Debattinlägget publicerades ursprungligen i Dagens Samhälle.

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Debatt

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *