Kritik efter avslöjad falsk officer | Offentliga Affärer
ÖVRIGT-Toppbanner1260x250
ÖVRIGT-Mobil-Toppbanner-320×320

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Kritik efter avslöjad falsk officer

Säkerhetsexperten Fia Ewald uttrycker på sin blogg förundran över att en verksamhet med rykte och självbild som ”säkerhetsexperter” hamnat i en säkerhetsskandal som enligt henne slår den i Transportstyrelsen.

Hon syftar på skandalen med den falske officeren där Försvarsmakten lät “en uppenbart opålitlig person” få en säkerhetsklassad tjänst på Must, lät honom samordna signalskyddstjänsten och gav honom tillgång till krypto-nycklar.

Som utomstående tycker hon att bara vetskapen om de insiderjobb som de dömda spionerna Wennerström och Bergling genomförde “borde framkalla frossa och en oerhörd iver att verkligen ta reda på vad som hände” i Försvarsmakten.

– Kanske sker också detta i det tysta men den till synes obekymrade hållningen i media inger inte förtroende, tycker Fia Ewald.

Ändra fram till Nato

Argumentet att säkerhetskontrollerna blivit så mycket bättre på senare år motsägs av att bedragaren under just de senaste åren manövrerat sig mellan olika känsliga positioner ända fram till Nato. Det tyder inte på att noggranna kontroller gjorts, framhåller hon.

Att verifiera de uppgifter en sökande lämnar vid ansökningsförfarandet uppfattar jag ändå som en slags basnivå, skriver säkerhetsexperten, och tillägger: I min okunnighet förfaller det som en relativt enkel uppgift när det gäller officerstjänster.

Ljög om officersutbildning
– Den aktuella bedragaren hade ljugit om akademiska studier vilket är en sak. En annan att han uppgivit att han genomfört officersutbildning vilket är en lögn som är mycket svårare att förstå att han lyckades slå i sina arbetsgivare.

Hon tycker att det kan ses som en tankeställare att skandalen varit oupptäckt om inte DN lagt ner omfattande insatser på att gräva.

Seriösa medier behövs
– Att seriösa medier är en förutsättning för icke-korrupta myndigheter är en slutsats man kan dra, en annan att det saknas interna funktioner som säkerställer compliance på ett effektivt sätt. Det är inte så att jag vill måla f-n på väggen men jag tror att rätt många nu grubblar på hur många andra som kunnat slinka in i systemet om kontrollerna är så obefintliga…

Läs mer på Fia Ewalds blogg:

Läs DN:s avlöjande:

 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Säkerhet

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *