Skyll inte på nyliberalismen! | Offentliga Affärer
ÖVRIGT-Toppbanner1260x250
ÖVRIGT-Mobil-Toppbanner-320×320

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Skyll inte på nyliberalismen!

Det räcker inte att skylla alla problem på ”nyliberalismen”! Det menar Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och tillträdande politisk chefredaktör för Sydöstran, Blekinge.

Han har noterat att många debattörer på vänsterkanten, inklusive vissa socialdemokrater, vill “begrava nyliberalismen” i tron att det löser många av samhällsproblemen.

Statsvetaren undrar retoriskt:
– Och de som nu vill begrava nyliberalismen, återreglera Sverige och sätta den jämlika kyrkan mitt i byn, gäller det också en återgång till den tid när den som sålde kräftor före ett visst datum i augusti kunde bötfällas?

Ska staten äga telefonerna?
– Ska staten åter äga våra telefoner? Ska nyliberala påfund som radiokanaler som spelar popmusik avskaffas, eller ska staten bestämma vad som ska ses på tv? undrar Stig-Björn Ljunggren och pekar på “nyliberala reformer” som givit oss “valfrihetsladdade plockbutiker på Systembolaget och att få vinlådor levererade till dörren”

– Sådant får nog vara kvar, spår han. Liksom att vi har uteserveringar där det är tillåtet att ta en öl trots att förbipasserande kan se festandet och därmed inledas i frestelse…

“Vi äger oss själva”
Han förklarar kort vad nyliberalism egentligen står för.
– Nyliberaler utgår från att vi äger oss själva. Inte staten, familjen, släkten, bolaget eller samhället. Är det feltänkt? Ska någon kollektiv gemenskap ta över ägarskapet av oss? Vem i så fall?

Enligt Stig-Björn Ljunggren ser nyliberalerna, som en konsekvens av självägarskapet, att den stora starka staten borde monteras ner och folk få bestämma själva.

Välfärdsstatens frihet
– Att denna individualistiska hållning gått längre i Sverige än i många andra länder beror på att den svenska välfärdsstaten också gjort denna slags frihet möjlig. Detta har nyliberaler inte orkat erkänna, och socialdemokrater inte önskat fatta, menar debattören.

Nu uppmanar statsvetaren de som snackar om nyliberalism att “i fortsättningen vara vänliga att definiera vad det egentligen är de pratar om.”

Efterlyser tydlighet 
Han avslutar:
– För utan den tydligheten kommer vi inte vidare – vi får i stället leva med att den politiska scenen helt tas över av dem som är övertydliga om vart de strävar.

Debattinlägget publicerades först i Aftonbladet.

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Debatt

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *