Svårt att nå ut till skolor i Malmö med föreläsning om Förintelsen | Offentliga Affärer
ÖVRIGT-Toppbanner1260x250
ÖVRIGT-Mobil-Toppbanner-320×320

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Svårt att nå ut till skolor i Malmö med föreläsning om Förintelsen

I den svenska läroplanen är det obligatoriskt att undervisa om Förintelsen, men på senare tid har en rad medier rapporterat om lärare som inte vågar göra det därför att de är rädda för hotfulla elever.

Det skriver Adina Broström och Nadine Gerson Flam, grundare av föreningen Zikaron, i Sydsvenskan.

För att säkerställa att antisemitismen inte växer sig stark och att folkmord likt Förintelsen aldrig upprepas är utbildning om detta fasansfulla kapitel i mänsklighetens historia helt central.

Undviker Förintelsen
Undervisningen om Förintelsen är särskilt angelägen i områden, som delar av Malmö, där antisemitismen är utbredd och lärare, enligt flera medier, av rädsla undviker att berätta om Förintelsen.

I Sverige ökade antalet antisemitiska hatbrott med 53 procent från år 2016 till 2018, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå. Och av alla typer av hatbrott ökar de antisemitiska mest, konstaterar debattörerna.

Värst i Skåne
Av landets regioner är antalet anmälda antisemitiska hatbrott per capita störst i Skåne och Stockholm. Malmös judiska församling har på 20 år reducerats från cirka 1 000 vuxna medlemmar till cirka 380. Orsaken är inte bara ökande antisemitism, men att den bidragit råder det inget tvivel om, skriver Broström och Flam.

Fakta
Artikelförfattarna är barnbarn till överlevande från Förintelsen. För sju år sedan grundade de den ideella föreningen Zikaron, som erbjuder gymnasie- och högstadieskolor kostnadsfria föreläsningar om Förintelsen från tredje och fjärde generationens överlevande.

 Zikaron betyder minne på hebreiska och symboliserarfrundarnas mission att Förintelsen aldrig ska glömmas bort. 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Återpublicerat

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *