Kontantuppror i riksdagen | Offentliga Affärer
ÖVRIGT-Toppbanner1260x250
ÖVRIGT-Mobil-Toppbanner-320×320

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Kontantuppror i riksdagen

Kontanternas framtid stod i centrum när det så kallade Kontantupproret kallade till seminarium i riksdagen.
– Möjligheten att använda kontanter är en rättighet, sa Per Åsling, som inledde förmiddagen i den anrika Andra-kammarsalen i riksdagen.

Per Åsling (c ), riksdagsledamot från Jämtland.

I spetsen för Kontantupproret står den tidigare rikspolischefen, landshövdingen, numera ordföranden i Säkerhetsbranschen, Björn Eriksson. En bred samling företrädare deltog, såsom vice Riksbankschef Henry Ohlsson som skissade framtiden för nya och gamla betalningsmedel.

Riksdagspartier
Tre politiska partier fanns företrädda: Centerpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna. De tre representanterna – Per Åsling (C ), Ingela Nylund Watz (S) och Lotta Finstorp (M) – var eniga om att kontant betalning måste finnas i ett fritt och demokratiskt samhälle.

Lotta Finstorp lever som hon lär och bojkottar caféer, butiker och andra inrättningar som kallar sig ”kontantfria”. Det borde fler göra, menar hon, och på så sätt utnyttja konsumentmakten och marknadsekonomin.

PRO och SPF Seniorerna
Två pensionärsorganisationer fanns på plats. Christina Tallberg, ordförande i PRO, och Eva Eriksson, SPF Seniorerna (Bilden på förstasidan. Foto: Tomas Södergren). Båda förklarade att deras medlemmar inte på något sätt är emot betalkort, Swish eller annan ny teknik, men att valmöjligheten att betala med kontanter måste värnas.

– Vi har kommit en bit på väg, dagligvaruhandeln är duktig men andra aktörer skyltar ”kontantfritt”. Vi möter det varje dag, förklarade Eva Eriksson när OFFENTLIGA AFFÄRER fick en pratstund med henne efter seminariet. Hon efterlyser även bankernas deltagande i den pågående diskussionen om betalningsmedel och kontanter.

”En medborgarfråga!”
I sitt anförande på seminariet betonade hon att kontantfrågan är en medborgarfråga, inte en äldrefråga.

– Vi är 2,2 miljoner seniorer i Sverige och de flesta använder både kort och Swish, men det finns grupper i våra led som har svårt att hantera det nya, förklarade hon. Till exempel de som bor i landsbygd och saknar uppkoppling, liksom personer med en funktionsnedsättning.

– Vår generation har varit med och drivit fram digitaliseringen, vi är inga bakåtsträvare – men i ett betalsystem ska kontanter kunna användas.

Fick medhåll
Hon fick medhåll av kollegan från PRO, Christina Tallberg, som leder Sveriges största pensionärsorganisation. Tallberg menar att var och en ska kunna avgöra vilket legalt betalningsmedel man vill använda.

OFFENTLIGA AFFÄRER fick även en pratsund med Kontantupprorets frontfigur Björn Eriksson.

Björn Eriksson.

Han förklarade sig nöjd, både med uppslutningen liksom med bredden i deltagandet. På plats i publiken fanns bl.a. handeln företrädd, liksom Funktionsrätt Sverige, som företräddes av den tidigare ledaren i Vänsterpartiet, Lars Ohly. Denne pekade på att det finns personer i samhället som inte får tillgång till betalkort eller Swish och därmed inte kan köpa en kopp kaffe på ett café där det står ”kontantfritt”.

Panelen var överens om att det är för lätt att avtala bort kontant betalning enbart genom att sätta upp en skylt i butiken.

Vice riksbankschef
Vice riksbankschef Henry Ohlsson berättade bl.a. en anekdot från ett tillfälle då han träffat kollegor i Europa. När han berättade om ”kontantfria” butiker och caféer började man skratta och när han spädde på med att även bankerna slutar med kontant hantering utbrast gapskratt.

Sverige är tämligen extremt i sin syn på kontanterna.

Nu vill rörelsen att en statlig utredning ska tillsättas för att kartlägga vilka betalningsmedel som ska vara giltiga i framtiden och hur de ska fungera demokratiskt.


Fakta

Bakom Kontantupproret står Säkerhetsbranschens ordförande Björn Eriksson, som tidigare varit Sveriges rikspolischef och landshövding i Östergötland. Kontantupproret är ett löst sammansatt nätverk av intresseorganisationer, politiker, intressenter och privatpersoner. Stöttar Kontantupproret gör bland annat Hela Sverige Ska LevaPROSPFSveriges HembygdsförbundSveriges KonsumenterTorg och Marknadshandlarnas Ekonomiska Riksförening och Småföretagarnas riksförbund.

 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Nyheter

3 Responses

Kommentera
 1. Eva Grönstedt
  feb 25, 2020 - 02:50 e m

  Klart att vi ska ha kontanter. Jag bojkottar ofta affärer o övrigt som skyltar kontantfritt. Hitills har jag vägrat swish. Men tycker det verkar bra. Hur ska man annars kunna lära barn pengars värde om det inte redan är kört.

  Reply
 2. Peter olsson
  feb 27, 2020 - 12:57 e m

  Kontanter er endast riktiga betalmedel sjelvklart ska man ha möjlighet och betala med kort går du på en restaurang och inte blir insläpp på grund av färg kommer myndigheter så om du kommer till ett café och de inte tar kontanter vad er myndigheter?????

  Reply
 3. Roger Kolberg
  mar 09, 2020 - 02:36 e m

  Enligt 5 kaap. 1§ andra stycket riksbankslagen är sedlar och mynt som ges ut av Riksbanken lagliga betalningsmedel. I förarbetena anges att detta innebär attvar och en är skyldig att ta emot sedlar och mynt som betalning.

  Detta är utgångsläget. Ta bort tillägg som talar om “avtal”. Ingen butik som kallar sig “kontantlösa” har ett “avtal”, Bara ett liten lapp där kassaapparaten en gång stod. Detta är inte ett avtal.

  Reply

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *