Vem ska betala för ordningsvakterna? | Offentliga Affärer
ÖVRIGT-Toppbanner1260x250
ÖVRIGT-Mobil-Toppbanner-320×320

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Vem ska betala för ordningsvakterna?

Inrikesminister Mikael Damberg tycker inte att staten ska ta ekonomiskt ansvar för vakter som kompletterar polisens jobb. Något som i dag kostar regioner och vissa kommuner miljonbelopp.

Inrikesminister Mikael Damberg framförde via TT åsikten att landets regioner med sina bolag, framför allt de större som SL (Storstockholms Lokaltrafik) och Region Stockholm, bör vara med och ta ansvar för tryggheten i kollektivtrafiken.

Inrikesministern ser ordningsvakterna som ett komplement som inte ska ta över det brottsbekämpande arbetet. Däremot ska väktarna ”avlasta polisen” genom att till exempel kunna omhänderta berusade personer.

Paneldebatt i höst
Frågan kommer upp på Trygg & Säker i Malmö 1-2 september 2020, då en paneldebatt hålls kring polisens och väktarnas roller. OFFENTLIGA AFFÄRER är medarrangör. I förhandsbeskrivningen av programpunkten heter det: Ett antal kommuner använder i dag privata vaktbolag för att öka medborgarnas trygghet eftersom polisens resurser inte räcker till för patrullering och annat. Men det saknas nationella riktlinjer och förutsättningarna för storstad och glesbygd varierar kraftigt.

Arrangörerna av Trygg & Säker undrar: Hur tror vi utvecklingen ser ut och vad blir konsekvenserna? Ska kostnaden för ordningsvakter egentligen landa på kommun eller stat? Och hur säkerställer vi att ordningsvakterna klarar sitt uppdrag?

Ökning med tre fjärdedelar
Landets väktare och ordningsvakter gjorde drygt 300 000 ingripanden under 2019, en ökning med 76 procent på årsbasis. Detta enligt statistik från branschorganisationen Säkerhetsföretagen.

Storstockholms lokaltrafik (SL) och Region Stockholm betalade förra året närmare 300 miljoner kronor på trygghetssatsningar. Kristoffer Tamson (M), trafik-regionråd i Stockholm och ordförande för SL, finner utvecklingen oacceptabel.

Saknar verktyg
Sådant som tidigare gjordes av polisen utförs i dag av väktare och ordningsvakter, konstaterar han och säger:
– De gör ett fantastiskt jobb, men kommer aldrig att kunna fylla polisens funktion. De saknar utbildning och verktyg för att ta det ansvar som läggs på dem i dag, säger han till bl.a. Aftonbladet.
Han tycker också att det är ett problem att polisen “alltmer drar sig tillbaka”.

– Vi går från en rättsstat till en väktar- och ordningsvakts-stat. Polisen har nu helt lämnat tunnelbanan till väktare och ordningsvakter, menar Tamson.

Het fråga i Malmö
Nyligen refererade OFFENTLIGA AFFÄRER en pågående diskussion i Malmö. Vänsterpartisterna Emma-Lina Johansson, kommunalråd, och Anders Skans, gruppledare i kommunfullmäktige, kritiserade Socialdemokraterna för att ha svängt i frågan om kommunala ordningsvakter. Från att ha varit emot är de nu för kommunalt betalda vakter.

Lär mer här. 

 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Säkerhet

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *