Alltför närsynt omvärldsanalys | Offentliga affärer
ÖVRIGT-Toppbanner1260x250
ÖVRIGT-Mobil-Toppbanner-320×320

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Alltför närsynt omvärldsanalys

– Låt coronaviruset bli en väckarklocka för hur vi lär ut omvärldsanalyser. Vi måste inkludera ”Faktor X” när vi försöker förstå vår värld.

Den uppmaningen riktar två akademiker till företagsvärlden, Per Frankelius, docent vid Linköpings universitet, och Bengt Wahlström, civilekonom, framtidskonsult och doktorand vid Mälardalens Högskola. De pekar på att det ibland inträffar oväntade händelser som påverkar företag. Vissa sådana händelser glöms bort, men konsekvenserna kan bli bestående.

Trångsynta människor
– Vi som sysslat med omvärldsanalys i många år har förundrats över hur trångsynta vi människor kan vara gentemot omvärldens nyckfullhet, konstaterar de i en debattartikel i Dagens Industri.
Debattörerna citerar Harvardprofessorn Theodore Levitt och tycker att han hade rätt när han talade om ”marketing myopia”, det vill säga om närsynthet.

– Vi har begränsad mental förmåga att vidga våra perspektiv. Det visade även Herbert Simon och blev belönad med Nobelpriset för sin teori om begränsad rationalitet, förklarar de.

Oljeolycka fick konsekvnser
Frankelius och Wahlström pekar på flera exempel. Ett är det som hände natten mellan den 16 och 17 januari 2001 då den enkelskrovade oljetankern Jessica gick på grund vid Galapagosöarna. Hela 700 000 liter olja läckte ut i havet och bilder på oljeskadade ödlor kablades ut över världen.

– Händelsen blev droppen som fick bägaren att rinna över i Europaparlamentet, som strax efteråt införde en förordning om krav på dubbelbottnade skrov inom EU. Detta fick konsekvenser som än i dag, 20 år senare, påverkar hela rederibranschen, konstaterar omvärldsanalytikerna.

Ständigt vakande öga
De avslutar:
– Man kan inte förutse alla viktiga händelser. Men man kan arbeta med olika scenarier och se till att hålla ett ständigt vakande öga på vad som händer i omvärlden.

 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Debatt

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *